2011. október 15., szombat

Pudingos csíkos kalács kuglófnak álcázva

Azt ugye tudjuk, hogy a férfiak nagyon jól tudják, hogy mikor csinálnak rosszat és mikor szorulnak tárgyiasult segítségre, hogy kiengeszteljenek minket, nőket. Ez nálunk sincs másként és mikor az ember lánya kap valami ajándékot "csak úgy", akkor érdemes elgondolkodni, hogy vajon mi rosszat csinálhatott a Lelkem, amiről én még nem tudok. 

Lehet, hogy naív vagyok, de egyenlőre K-val szerencsére ilyen még nem volt... nem szokása alaptalanul ajándékokkal elhalmozni - ami nem is baj, mert sajnos észlelem magamon, hogy mindig egyre többet szeretnék - hiába, ember vagyok :(. Csupán fel akartam vezetni azt a tényt, hogy K-tól mindenféle kérés, könyörgés vagy rosszaság nélkül kaptam egy kuglóf sütőformát. De pechemre azzal kezdte, hogy szeretem a kuglófot? Mondtam, hogy nem igazán, ami igaz is, mert még nem sikerült finom, szaftosat csinálni és másnál sem enni, így nem is erőltettem - és hát ezért nem is volt még kuglóf formám. Elszontyolodott, mert az egyik hétköznapi somló hegyi parti (egymás között szólva sima kanbuli) után megálltak hazafelé egy fazekasnál és mivel jól megfigyelte, hogy nincs még kuglóf formám, ezt kaptam Tőle csak úgy!!!




Tiszta édes, nem? Utána próbáltam menteni a menthetőt, mert hát mégis gondolt rám és milyen aranyos én meg közöltem, hogy nem fogom használni... hát hogy a viharba ne! Vagyok én annyira kreatív, hogy a forma használva legyen: teszek bele kis köveket, ékszereket... :) Neeem, csak vicc, sütök benne mást, ha már a kuglófban nem hiszek... de annál inkább a kalácsban. Így kerestem egy isteni receptet, amit pillanatok alatt meg is találtam Ancsika konyhájában, csak a mennyiségeket redukáltam le a harmadára. Nem túlzás állítanom: ISTENI LETT. Mindenki azóta azt a kalácsot emlegetni és hát így néz ki egy pudingos csíkos kalács kuglóf formában:



A kalács tésztája nálam így alakult:
  • 2 dl tej
  • 30 g cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 ek olaj
  • 3 dkg élesztő - vagy amennyi sikerül
  • 1 tojás
A hozzávalókból tésztát gyúrok és hagyom duplájára kelni. Kelesztés ideje alatt kikentem vajjal a kuglóf formámat és elkészítettem a pudingot:
Töltelék (ezt csak feleztem, hátha beszívja a tészta a felét, de így tökéletes volt):
  • 12,5 dkg cukor
  • 4.5 dl tej
  • 1,5 csomag csokipuding (igen, képes voltam egy felet beletenni)
  • 1,5 ek kakaópor
  • 10 dkg vaj
A vajon kívül felfőzöm a többi hozzávalót és a tűzről levéve belekeverem a vajat.


Nemes egyszerűséggel kinyújtottam a tésztát lisztezett deszkán, rákentem a kihűlt pudingos tölteléket, feltekertem és belegyömöszöltem a kuglóf formába. A teljes folyamatban ez volt a legnehezebb. Én már nyakig csokis voltam, mire sikerült. Megkentem tojással és ment a 160 fokos előmelegített sütőbe. Igen-igen, előmelegített, mert amit kaptam hozzá "nagyi kuglófja" leírásában is elő lehetett melegíteni a sütőt, így baja nem lehet elvileg - nem is lett. A tészta csak nőőőőt és csak nőőt és repedezett a hajtásoknál... gyönyörű volt.

A tészta puha, a puding isteni benne, remekül megsült a kuglóf formában, szaftos, nem száraz - csak dicsérni tudom összevisszakeresztbekasul... az biztos, hogy nem utolsó sütési akcióm ezen sütőforma-recept kombóban. Köszönjük, imádtuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése