2011. április 3., vasárnap

Farsangi fánk

Na, hát kezdjük az egyik olyan sütivel – vagy micsodával – amit imádok: a farsangi fánk! Viki kezdte és egyértelműen az ő hibája :), hogy megint rákaptam. Még sosem csináltam, mert azt szokták mondani, hogy rétest és fánkot csinálni nagy ördöngösség… hát a mai világban nem. Ha valakinek kenyérsütőgépe van, annak azért nem, de már olyan csodagépek is vannak, amiknek van dagasztókarja és beszórom a dolgokat vagy lehet hogy adagolni kell, de azért csak erre ne legyünk ennyire lustik. A lényeg, hogy már nem kell addig kézzel dagasztani a tésztát, amíg egy izzadságcsepp meg nem jelenik a homlokunkon: simán csak összeállítani a tésztát, várni kell és várni, szaggatni, megint várni és sütni. Ez az össz teendőnk! Ezek után lássuk Viki bevált receptjét:

FARSANGI FÁNK

kb.35 darab

  • 50 dkg finom liszt,
  • 5 dkg porcukor,
  • 6 tojás sárgája,
  • 6 dkg olvasztott vaj,
  • 3 dkg élesztő,
  • 2,5 - 3 dl langyos tej,
  • csipet só,
  • 2 - 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál rum,
  • olaj a sütéshez.

1 dl langyos cukros tejben feloldjuk az élesztőt és 2 ek lisztet. Ebből lesz a kovász. Ha felfutott, a lisztre ráborítjuk és a maradék langyos tejben elkeverjük a tojássárgákat, a maradék cukrot és a sót. Ezt is hozzáborítjuk a liszthez és összedolgozzuk a tésztát. Vagy a kéznél lévő csodamasinánkkal vagy kézzel. 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat – na ez az, ami nekem annyira nem szokott működni :) és a rumot vagy nekem csak házipálinkám szokott lenni – az is tökéletesen megfelel a célnak. A lényeg, hogy alkohol legyen, hogy sütés közben ne szívja meg magát olajjal.

Én még szoktam néha hozzá tenni – feltéve ha nem felejtem el – egy kis reszelt citromhéjat. Nagyon finom, pikáns ízt ad neki.

Ha összeállt, akkor a tálban megszórjuk a tetejét liszttel és a duplájára hagyjuk kelni. Ezután kiborítjuk a deszkára és ellapogatjuk (kb 1,5 centi vastagra) és kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval. Lisztezett felületre tesszük és a tetejüket olajjal megkenjük, majd újra kelesztjük a kétszeresére.

Egy kis tipp, amit én eddig nem tudtam, de a végeredményt tekintve igaz lehet:

Akkor lesz szalagos, ha a szaggatást egy gyors mozdulattal végzed, nem gyaszatolod.

A felmelegített olajba a fánkokat a közepükön alulról és felülről a két ujjunkkal összenyomjuk és az olajos felükkel tesszük sütni, majd ha aranysárga - megfordítjuk.

És íme a végeredmények:

Viki gyönyörűségei:


…és az én fánkjaim:

...és most csorogjon a nyálatok :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése