Egy bevált pogácsa receptem van, amit mindenre használok – ezt dúsítom magokkal vagy sajttal vagy csak a tetejét díszítem, ebből formázom meg a laskát is a tejfölös bableveshez… nekem ez a nagybetűs POGÁCSA.
A receptje pofonegyszerű:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája vagy 1 egész és egy sárgája
- 2 dl tejföl
- só
A tésztát összedolgozzuk. Nekem úgy megy a legegyszerűbben, ha a lisztet összemorzsolom a vajjal és sóval és úgy jöhetnek a nedves hozzávalók és gyorsan összeáll. Hagyjuk kelni, de úgy, hogy kétszer is hajtogatjuk közben. Na, ebben gyenge vagyok. Nekem mindig akkor jut eszembe a hajtogatás, amikor már megyek érte, hogy duplájára kelt. Akkor egyszer meghajtogatom: kinyújtom vékonyra, felső harmadát rá a középsőre, és az alsót fel, ugyanígy oldalról és pihentetem további 5-10 percig (vagy amíg türelmem van). Bekockázom éles, hegyes késsel a tetejét, megkenem a tojással és megszórom a kívánt feltéttel… általában apa kedvence a sajtos, de én imádom a köleseset. Ahogy ropog az a kicsi izé…
Így szaggatom és sütöm. Erről a pogiról nincs most képem, de találtam egyet, egy halom kockára és pogi formára szaggatott példányokról (ha lesz jobb kép, cserélem, de most a célnak megfelel):
Arra készüljünk fel, hogy a férfiak általában a sajtosat szeretik, nem igazán vannak oda az újításokért. Legalábbis az én családom férfi tagjai körében ez az általános állásfoglalás: "Hát emmeg mi rajta...?? Köles??? Nem vagyok én papagáj..." Na mindegy, így a felére ilyen, a másik felére olyan kerül - végülis ők marjanak össze a sajtosokon, mi anyuval megosztozunk a bogyósokon :)
Igazából azért van ez a nagy beindulás, mert szeretném, ha ezek a receptek megmaradnának, ugyanis krónikus receptelhagyó vagyok - így mindig kéznél, akarom mondani gépnél lesz :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése