Tettem fel egy felhívást ide is, hogy lesz Hegymagason süteménysütő verseny – mint kiderült a 4. nem a 3., de ez nem számít… Szerdán jelentkeztem e-mailen, amire válaszként jött vissza a szervező hölgyikétől, hogy annyira kevés süti van és akkora szponzorok, hogy nem éghetünk be: nem vállalnék-e be még egy sütemény sütését. Hát végülis ez a hobbim vagy mi a szösz: legyen. Alapba jelentkeztem az Etus szelettel és jött hozzá a Capuccino szelet. Megfogadtam magamnak, hogy idén olyan süteménnyel indulok, amit előtte nap kell tölteni, mert a korábbi években mindig keltem hajnalban 4kor, hogy kész legyek a sütikkel a leadási időre. Ezért esett a választás erre a vaníliás-rumos krémmel töltött kakaós lapocskákra. Pénteken munka után meggyúrtam és sütöttem a lapokat, szombaton töltöttem, vasárnapra visszagyengült… és isteni lett. A receptet innen szedtem, a családban nagyon bejön, ajánlom mindenkinek.
ETUS SZELET
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg margarin
- 4 dkg kakaó
- 2 tojás
A krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 0,5 l tej
- 6 ek. liszt
- 2 cs. vaníliás cukor
- rum (nálam csak aroma)
A tetejére:
- bevonócsoki
- olaj
A tészta hozzávalóit összedolgoztam, általában úgy csinálom, hogy a cukrot, lisztet, szódabikarbónát kakaót összemorzsolom a vajjal és amikor már morzsás állagú, akkor dolgozom össze a tojással. Elosztom – természetesen mérleggel – 4 egyenlő részre és mindegyikből tespsi hátán lapot sütök. Mialatt sült az egyik lap, a következőt nyújtottam megfelelő méretre, apa azon mosolygott minden konyhába kijövetelénél, hogy a nyakam köré volt tekerve a mérőszalag, mint egy nyaklánc:) … hát mérni kellett… tisztára jól állt:)
Másnap a tejet a liszttel összefőztem és kihűtöttem – szokás szerint kicsit megint lekapta, de asszem ez az egyetlen dolog, ami sosem sikerült még, hogy anélkül főzzem össze, hogy ne kapja le valamelyik oldalán. A vaníliás porcukrot a margarinnal kikevertem és hozzáadtam a felfőzött lisztes tejes bigyót és a rummal ízesítettem. A krémmel megtöltöm a lapokat – a biztos 3 felé osztás sikere érdekében szintén a mérleg segítségével.
A csokit összeolvasztom gőz felett az olajjal – 100g csokihoz kb 1-2 evőkanál olaj szükséges és bekenem a sütemény tetejét. Meleg késsel szeletelem másnap, miután visszagyengültek a lapok.
A másik süti, amit már csak szimpla jóindulatból sütöttem, a capuccino szelet. Elvileg nyomtatva az egyik kolleganőmtől kaptam a receptet, de ha megtalálom neten a hivatalos forrást, megjelölöm.
CAPUCCINO SZELET
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 6 evőkanál liszt
- 2evőkanál kakaó
- 1sűtőpor
- 1dl étolaj
Krém:
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 2 csomag tejszín ízű pudingpor
- 5,5 dl tej
- 1 kanál kakaó
- 1 kanál darált kávé
A tésztához a 6 tojássárgáját kikevertem a porcukorral, hozzáadtam az olajat és jöhet bele a sütőporos kakaós liszt, majd a felvert tojásfehérje. Belezuttyantom egy sütőpapírral bélelt tepsibe és tűpróbáig sütöm.
A krémhez felfőzöm a pudingot a tejjel és kihűtöm. Amikor kihűlt, kikeverem a margarint a porcukorral és hozzáadom a pudingot. A felét rákenem a megsült tésztára, majd a másik feléhez hozzáadom a kakaót és a darált kávét, majd rásimítom a fehér krém tetejére. A tetejére pedig csorgatni lehet olvasztott csokit.
Ez egy roppant egyszerű süti, de esküszöm, hogy amit el lehetett rontani rajta, én megtettem:) Nem tudom, hol járt az eszem, de kész voltam. Azt hittem, majdnem kidobom az ablakon az egészet. Amennyire flottul ment minden pénteken, annyira ment rosszul szombaton. Kezdtem azzal, hogy szombaton összekevertem a tészta hozzávalóit és beleöntöttem a sütőpapírral bélelt tepsibe… de kevesellettem. Persze, mert kihagytam a tojásfehérjét… áááááá… nah visszakanalazni, újrasütőpapírozni a tepsit, nagy nehezen megsült. De ahogy kifordítottam meg vissza, hogy a sütőpapírt leszedjem róla, naná h ráragadt a tálca aljára a süti nagy része… azt hittem szívinfarktust kapok. De a krém ezt eltakarta szerencsére… na meg a krém – nem sikerült tartani vasárnap az ütemtervet, így nem állt szépen össze a krém és szelés közben a csokicseppek és vonalkák mentén összecsúszott a süti, mert nem lehetett szépen vágni. A képen márcsak a sütik „sántája” van, mert ugye egy egész tepsinyi sütit kellett kivinni, úgyhogy csak a széle maradt meg. Olyan mérges voltam, hogy ejha… amennyire én azt tudok lenni - mint aki életében először jár a konyhában.
Végülis vasárnap megszületett a végeremény a 98 sütemény között: KRÉMES KATEGÓRIA II. helyezett!!! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése